Kallt över Svearnas Rike

Kylan drar in över landet och jag hör berättelser om gamlingar och vänner som har 12 grader inomhus, människor och familjer som bara vill leva sitt liv i det välstånd de och deras förfädrar byggt upp under århundraden. Nu har ideologiska och idiotiska beslut fattats över deras huvuden och landet förflyttas många många år bakåt i tiden. Där någonstans där de goda och duktiga bor drabbas man inte, där värmer man med fjärrvärme eller så ingår värmen i hyran. Till och med forna tiders konungar hade skämts för det här sättet att missköta landet. Det fanns en tid när de insåg att om man använde skatterna till gemensamma behov såsom vägar, sjukvård, polis och försvar så kunde folk leva ett bättre liv i allmänhet. Och ju bättre liv folk levde, desto lugnare och fredligare blev det och desto mer arbetskraft kunde uppbäras och det genererade mer skatter och mer intäkter till riket. Det var så stater bildades….. Kanske inte riktigt, men ungefär…..

Tillväxt och välstånd är det enda som fungerat.

Själva har vi 12 grader inomhus på morgonen av den kallaste natten, det tar en stund att elda upp med kaminen men under dagen blir inomhustemperaturen dräglig. Jag minns min farmor och farfar, de eldade med ved, dåligt isolerat hus och farfar spenderad hela sommaren med att hugga ved eller kratta mossa. I alla fall upplevde jag det så då, jag vara bara en tvärhand hög och hade knappt nåt tonåren. Jag förstod redan då lite av slitet som låg bakom att leva även ett enkelt liv. Idag förväntas vi få in den enkelheten i redan från början komplicerade liv, det kommer aldrig att låta sig göras.

Nog om det.

Jag har börjat följa en kille som kallar sig Bushel Beard Gundogs på fejjan, rätt kul kille att lyssna på, han vankar av och an och pratar på bästa adhd manér men han är som sagt kul att lyssna på och säger dessutom mycket vettigt. En sak jag lärt mig genom åren är att lyssna, ta åt mig det som jag gillar och inte vara rädd för att prova. Jag är nog en person som behöver se, ha en målbild, inte bara i detaljer utan även i helheten. Att se andra träna, starta och jaga med sina hundar är ett sätt för mig att skapa en målbild, hur vill jag föra mina hundar, hur ska det se ut, låta?

Nåja, killen har lite tänkvärda resonemang, varav ett är att om du köper en retriever så köper du en av kanske 30-40 godkända raser som är framavlade för en viss typ av jakt. Rasernas egenskaper har förfinats och utvecklats under många år och självklart ska vi sätta hundarna i sitt rätta element och utnyttja deras fina egenskaper. Allt annat är otänkbart för mig. Allra minst ska vi i alla fall träna dem som att vi skulle jaga med dem. Då löser vi oändligt mycket problem i vardagen, vi får till en bra inkallning, ett bra stopp, en bra av och påknapp, fotgående, ohörsamhet och oerhört mycket mer. Vår hund fungerar bättre i vardagen och får dessutom utlopp för sina egenskaper.

På tal om vardag och arbete så tror jag att det hör ihop, det liksom spiller över på varandra. Problem i vardagen innebär ofta problem i arbete och vice versa. Tänkvärt! Ett av mina mål är att jag ska kunna ha med mig min hund vart jag än går och det blir för mig grunden till jakten på något sätt. Stadga, lydnad vid sidan och förmågan att koppla av.

Vi har många hundar och med många hundar följer problem, inget att sticka under stol med, men jag vågar nog ändå påstå att de fungerar rätt så hyfsat både hemma och borta. Visst sticker alltid någon ut och spelar pajas när de tycker at de inte har ögon på sig och visst kan det försvinna lite mat och häromdagen kom den ena tomten efter den andra gåendes viket förvånade mig eftersom vi inte satt fram några tomtar i år. Men någon av hundarna hade hittat och då ska ju inte nästa vara sämre, and so it goes. Jag ska inte påstå att alla tomtar blev tomte efteråt om man utrycker sig så.

Men på det stora hela är det bra balans i flocken och det gäller att hitta sina issues, irritationsmomenten. Och dessutom göra något åt dem.

En av mina issues är när vi ska gå ut, jag vill ha koll på hundarna men många hundar innebär svårare att hålla kontrollen så nu testar vi en ny linje, ”gå här” kommando.

Gå här innebär gå lugnt vid sidan, positionen är inte viktig men du får inte gå framför eller hoppa omkring, du ska gå lugnt och fint till just du får tillåtelse att gå ifrån. Eftersom det varit så tidigare att hundarna, även om de bara fått gå genom grinden en och en, har hoppat runt och skällt och lekt någon slags kulllek, vilket har irriterat mig, så bestämde jag att det skulle vara slut med det. Nu tar jag dem en och en i fotgående genom grinden, sätter dem och hämtar nästa. När alla är hämtade så får de ”gå här” när vi går iväg. Allt det här kommer jag att ha nytta av i jakten.

Bra stadgeträning, bra sätt att hantera startljud, vilket kunde komma tidigare, bra sätt att skapa avknapp. Hög förväntan på aktivitet, hög förväntan runt omkring men ändå inte tillåtet att rumstrera runt utan fokus och balans är det som gäller.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *