Tabula rasa

2023 ligger som en tom tavla framför oss, eller kanske en bok med 365 sidor och vi är på sida 1. Den 1a januari är kanske som vilken dag som helst egentligen men känslan av att starta om smyger sig på, gammal vana kanske, det har blivit 50 och några till omstarter vid det här laget.

Gammal vana, varför inte, det är väl det många nyårslöften handlar om, gamla vanor och att bryta dem.

Lilla Fika, en tom tavla, ett oskrivet blad. Och jag är kär. Igen. Sedan någon gång för länge sedan bestämde jag mig för att tro på de valpar vi behåller och tro hårt på dem, ge dem en chans. Jag brukar säga att den här valpen är den bästa vi haft, det säger du om varje valp replikerar min älskade hustru. I slutänden är det inte alla som håller måttet, vi har ställt kraven på att våra avelshundar högt, vi vill att de ska vara goda arbetshundar, se bra ut, var friska och ha en bra mentalitet. Höga krav och det är självklart inte alla valpar som passerar nålsögat, de fungerar i andra sammanhang men inte för oss och inte i avel. Men Fika tror jag kommer att göra det, hon är den bästa valp vi behållt så här långt. Såklart.

Nytt år nytt blad. Det gamla året lärde mig en hel del om hundar och om människor, lärdom jag tar med mig in i 2023 och lärdom att tänka efter, vem vill du ha varit när allt är över. Vad vill du att folk ska säga på din begravning? Lev så var det någon som sa i något sammanhang. Tänkvärda ord så här den 1a januari, när hostan och influensan river i mig.

Mer tänkvärt kommer från Meadowlarks Gundogs nyårshälsning, kan vara den bästa nyårsönskan jag läst:

Önskan för 2023

Arbeta hårt för att uppnå dina egna mål – inte andras.

Gläd dig med andra i deras framgångar – och mena det.

Var vänlig.

Bli bättre. Inte bitter. Lasta inte andra människor för dina misstag.

Stå för vad du gör och säger – du äger dina handlingar och får ta konsekvenserna.

Uppskatta andra människors insatser och hårda arbete.

Räck ut en hand och hjälp till där det behövs och känn inget behov att berätta för alla hur ädel du är.

Bidra i välgörenhet.

Glöm inte bort att bjuda på ditt leende!

Gör ditt 2023 till ditt bästa år, och var tacksam att vi får vara med om ett till!

Gott Nytt År!

Meadowlarks Gundogs

Birgitta och Janne som ligger bakom Meadowlarks är 2 personer som inspirerat mig och fått mig att växa som människa, hundförare och tränare de senaste 2 åren.

En annan inspiratör av stora mått är Olof Röhlander, hans nyårshälsning är oerhört viktig den med:

SJU TANKAR FÖR ATT 2023 SKA BLI ETT GOTT NYTT ÅR

1. Gör dig mer oberoende av andras gillande. Ge dig själv den bekräftelse och det beröm du behöver, så blir du fri. Du ska kunna komma på dig själv med att vara på ett strålande humör, och inse att du har skapat det själv!

2. Ta ansvar för allt i ditt liv. Inga fler ursäkter, inga fler bortförklaringar, inget mer självömkande. Sluta gråta, gör något istället. Var en kämpe – av den goda sorten – som äger dina beslut. Livet vill dig inget illa, men du behöver sluta peka finger.

3. Låt hjärtat vara med. Den som brinner för något hittar alltid en väg framåt. Sakers värde står i relation till hur mycket du går in för det, så kan du inte uppbåda den energin, gör det inte.

4. Ha nära till de fyra elementen. Vatten, eld, luft och jord. Naturen finns där för oss alla och livet blir som mest närvarande vid en öppen brasa.

5. Låt det bästa ligga framför dig. Vad du kunde ha blivit och gjort, det är vad det är. Håll blicken framåt. Ge dig mycket att längta till, saker som ger dig många anledningar att gå upp på morgonen.

6. Ha en plan som leder någonstans. Svett sparar blod. Gör inte bara saker som ger något för stunden, tänk längre än så. Ta ett bättre beslut om dagen. Det som fungerar bra: behåll eller förbättra. Det som fungerar dåligt: förändra eller ta bort. Omförhandla dom kontrakt som inte längre uppfyller det som var avtalat.

7. Ge dig inte utan strid. Se varje tussilago som kämpar sig upp ur asfalten som en påminnelse om vad som är görbart även under tuffa förutsättningar. Den tussilagon kan vara du.

GOTT NYTT ÅR!

Olof Röhlander

Ska jag ha några nyårslöften så är det väl de här livsreglerna jag ska följa tänker jag. Och måndagen kommer at thandla om planering och målsättning inför 2023!

GOTT NYTT ÅR!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *